Wat is de snelheid van een kart?

Hoe snel gaat een kart?

Als je weleens hebt gekart, dan zal je wel gemerkt hebben dat het lijkt alsof je met hoge snelheid over het asfalt raast. Maar, hoe snel gaat een kart nu werkelijk? En wat zijn de snelste karts ter wereld? In deze Race Blog geven we je meer informatie over de snelheid van een kart.

Snelheid indoor kart

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens afgevraagd hoe snel een indoor kart nu precies gaat. Doordat je laag bij de grond zit en telkens korte rechte stukken hebt, lijk je een hoge snelheid te halen. De snelheden die je behaalt hangen natuurlijk af van de baan, maar ook van de karts én je rijkunsten. Zo kan je op een indoorbaan verschillende verdiepingen of bruggen hebben. Dan moet je ook weer een keer naar beneden en daar zal je vaak de hoogste snelheid behalen.

Daarnaast spelen de karts een rol, zo zijn de meeste indoorkarts namelijk begrensd. Toch behaal je op een normale indoorbaan met een kart gemiddeld snelheden van zo’n 50 tot 60 kilometer per uur. Best snel als je bedenkt dat een rondje uit bijna alleen maar bochten bestaat en slechts een paar honderd meter duurt. Indoor heb je trouwens ook geen uitloopruimte, waardoor je direct in de bandenstapels of vangrail hangt als je een foutje maakt. Karten gaat niet alleen om snelheid, iedereen kan namelijk vol het gas intrappen. Behendigheid is véél belangrijker, gebruik bijvoorbeeld ook je rem.

Snelheid huurkart buiten kartbaan

Een buiten kartbaan is compleet anders dan een indoor circuit. Buiten bestaat de baan namelijk uit langere rechte stukken en hebben de meeste circuits een lengte van meer dan een kilometer. Op die rechte stukken kan je het gaspedaal flink intrappen om met de normale huurkarts snelheden van zo’n 80 kilometer per uur te halen. Gelukkig heb je op deze outdoor banen wél langere uitloopstukken. Daarmee bedoelen we de gras-, zand- of grindstukken langs de baan die je afremmen wanneer je buiten het asfalt belandt.
 

Gaan privé karts sneller?

Deze outdoor circuits zijn tevens meer gericht op de privé karts, die soms nog véél hogere snelheden halen. Je hebt hierin twee verschillende soorten: automaat en schakel. Bij die eerste variant zal je over het algemeen snelheden van maximaal 120 kilometer per uur behalen, terwijl een schakelkart tegen de 160 kilometer per uur aanzit. Bedenk jezelf hierbij dat je géén gordel in deze karts hebt, je slechts een paar centimeter boven de grond zit en alleen een paar plastic bumpers om je heen hebt.

Snelheid superkart

160 kilometer per uur is natuurlijk al ongelooflijk snel, maar het kan nog véél gekker! Zo bestaan er zogenoemde superkarts die harder gaan dan de topsnelheid van een gemiddelde personenauto! Deze immense snelheden kunnen niet behaald worden op normale kartcircuits, daar zijn ze simpelweg te kort voor. Vandaar dat deze super snelle karts enkel op de grote autocircuits rijden. Denk hierbij aan Circuit Zandvoort, TT Circuit Assen, de Hockenheimring en Spa Francorchamps. Hier behalen ze snelheden van zo’n 250 kilometer per uur. Bekijk hieronder een video van een superkart op het Formule 1 circuit van Hockenheim (Duitsland).

200 cc kart snelheid

Een 200 cc kart is meestal de basis waarmee je kan rijden op een huurkartbaan. Met een gemiddelde topsnelheid van ongeveer 60 kilometer per uur biedt deze kart een goede race-ervaring op de baan. Dankzij het 200 cc motorvermogen kunnen coureurs prima snelheden op de baan ervaren. De snelheid van een 200 cc kart hangt echter ook af van verschillende factoren, waaronder het gewicht van de coureur, de staat van de baan en de afstelling van de kart.

270 cc kart snelheid

De 270 cc kart biedt een perfecte balans tussen kracht en wendbaarheid voor zowel beginners als gevorderde coureurs. Daarom wordt er op veel kartbanen met 270 cc karts gereden. Met een topsnelheid van ongeveer 70 kilometer per uur levert deze kart een uitdagende race-ervaring op de baan. 

390 cc kart snelheid

Met een 390 cc kart kun je de kracht en snelheid van een kartbaan fantastisch ervaren. Met een topsnelheid van rond de 80 kilometer per uur kun je genieten van lange rechte stukken op kartbanen. De krachtige 390 cc motor zorgt voor betere acceleraties, waardoor je ook met meer snelheid de bocht uitkomt. Het beheersen van een 390 cc kart vereist vaardigheden. Doe dus vooral eens ervaring op met een minder krachtige motor.

Elektrische kart snelheid

Tegenwoordig wordt er natuurlijk steeds meer met elektrische karts gereden op kartbanen. Met een elektrische kart wordt de snelheid vaak via een computer ingeregeld, de topsnelheid hangt dus van de instellingen af. Toch behaal je in de meeste gevallen een topsnelheid van rond de 60 kilometer per uur. Eén van de voordelen van elektrisch karten is de acceleratie. Dit is een stuk beter dan karts op brandstof, wat vooral leuk is op technische kartbanen met veel bochten.

Hoe snel gaat karten?

De snelheid die je kunt behalen hangt dus grotendeels van het type kart af, hieronder vind je een opsomming van de snelheden per kart:

  • Indoor huurkart: 50 tot 60 km/h
  • Outdoor huurkart: +- 80 km/h
  • Automaat privé kart: max. 120 km/h
  • Schakelkart: max 160 km/h
  • Superkart: max 250 km/h
  • 200 cc kart: +- 60 km/h
  • 270 cc kart: +- 70 km/h
  • 390 cc kart: +- 80 km/h
  • Elektrische kart: +- 60 km/h

Welke huurkarts gebruiken we bij Den Hartog Racing?

Bij onze kartschool rijden we met diverse huurkarts. Zo worden er karts op gas en benzine gebruikt, maar rijden we ook met elektrische karts. Wil je weten waar wij lesgeven? Bekijk dan onze kartschool-locaties.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.