fbpx

Bijna iedereen heeft weleens een rondje gescheurd over een indoor kartbaan. Dat is heel leuk om te doen en indoor kartbanen zijn meestal heel technisch. Toch is het ook gaaf om eens buiten te karten. In dit artikel geven we je tips voor karten buiten en een overzicht van buiten kartbanen.

Buiten karten vs. binnen karten

Buiten kartbanen zijn meestal gemaakt voor snelle privé karts. Hier ligt meer vermogen in dan de gemiddelde huurkart, dus heeft een outdoor kartbaan vaak langere rechte stukken. Een buiten kartbaan heeft meer ruimte, niet alleen op de baan (breedte en lengte), maar ook naast de baan. Zo belandt je na een foutje op een indoor kartbaan direct in de bandenstapels, terwijl je buiten meestal uitloopstukken van gras of zand hebt.

Doordat een buiten kartbaan ruimer opgezet is, beleef je met een huurkart minder technische bochten dan op een indoor kartbaan. Je zal daardoor ook langer vol gas rijden, wat de één heel leuk vindt en de ander saai.

Tips karten buiten

Als je buiten gaat karten, is het belangrijk om vloeiende lijnen te rijden. Laat je wielen zo veel mogelijk rollen en maak de bochten zo recht mogelijk. Doordat je hierdoor minder hoeft te sturen, behoud je meer snelheid. Op een buiten kartbaan krijg je natuurlijk met verschillende weersomstandigheden (bijvoorbeeld kou en regen) te maken, wat erg leuk is. Regen-rijden in huurkarts zonder regenbanden is bijvoorbeeld best een opgave. Meer weten over regen-rijden? Lees dan hier verder.

Doordat de karts buiten of in een koude loods opgeslagen worden, zullen de banden in de eerste ronde kouder zijn dan op een indoor kartbaan. Het is dan ook belangrijk om de eerste ronde even rustig aan te doen, voordat je direct achterstevoren staat.

Buiten kartbanen

Er zijn veel meer indoor kartbanen dan outdoor kartbanen in Nederland. Misschien komt het door de vele regenbuiten die ons land rijk is of doordat je voor een buiten kartbaan meer ruimte nodig hebt. En ruimte is kostbaar in ons dichtbevolkte land! Dat is dan ook de reden dat er bijna geen outdoor kartbanen in de nabije omgeving van de randstad liggen. Je zal meer naar het Oosten van Nederland moeten uitwijken voor een buiten kartbaan. Bekijk hier een lijst met alle buiten kartbanen.

BEKIJK ALLE RACE BLOGS