fbpx

Coureurs in de Formule 1 winnen behoorlijke (geld)prijzen als ze punten scoren voor het team. Bij verschillende langeafstandsraces worden bijvoorbeeld dure horloges weggegeven aan de winnaars. Hoe zit dit bij de kartsport? Wat winnen de coureurs die op het podium eindigen? De meeste mensen denken namelijk dat wij als rijders geld verdienen met podiumplaatsen. We leggen het uit in deze Race Blog! 💸

KAN JE GELD VERDIENEN MET KARTEN?

Een trofee of medaille

Allereerst wint een rijder natuurlijk een trofee of medaille. Leuk voor de eer, maar van menig coureur staat de slaapkamer vol met dit metaal. Bij de oud ijzer boer brengen ze een paar euro op, maar meer dan dat is het niet. Op het podium krijgt een karter zo nu en dan ook een fles champagne. Als je deze niet direct leegspuit, heb je er nog wat aan voor tijdens Oud & Nieuw.

Gratis deelnames

Naast de stukken metaal, kan je als karter een gratis deelname winnen. Je kan bijvoorbeeld het seizoen erop gratis meedoen of je mag in een andere klasse een wedstrijd meerijden. In sommige gevallen maak je hiermee direct kans om door te stromen naar een hogere klasse (bijvoorbeeld door een test met een auto of privé kart te winnen). Dit opent de deuren voor een stapje hogerop!

Geldprijzen

Win je dan echt geen geld met de wedstrijden? Nou, weinig. Sommige organisaties belonen de winnaars wel met een geldbedrag, maar meestal gaat het hier om een bedrag van maximaal een paar honderd euro. En let op: dit is slechts bij een paar wedstrijden en daarnaast moet je er eerst een heel seizoen voor strijden. Toch zijn er wel kartcoureurs die daadwerkelijk geld verdienen met het rijden van podiums, maar die vind je bijna alleen terug in de privé karts. Als je daar als fabrieksrijder een podium weet te scoren, word je wel betaald. Er zijn een handjevol coureurs die hiervan kunnen leven, maar de weg ernaartoe vereist eerst een hoop investeringen.

Al met al moet je het in de meeste gevallen dus doen met prijzen als een stuk metaal, een fles champagne of een gratis deelname aan een wedstrijd.

BEKIJK ALLE RACE BLOGS