fbpx

Remmen is angst, gang is alles… Alsjeblieft, vergeet deze uitspraak als je snel wil leren karten! Als een Formule 1 coureur niet zou remmen voor een bocht, hoe vroeg zou hij dan al zijn gas los moeten laten om de juiste snelheid te hebben voor een bocht? Veel te vroeg natuurlijk, je wil zo lang mogelijk op het gas blijven om vervolgens op het laatste moment te remmen. Ja, inderdaad: remmen!

Gas loslaten vs. remmen

Zo werkt het met karten ook. Als je aan mensen vraagt: rem jij weleens op de baan? Dan zeggen negen van de tien mensen dat ze niet remmen. Voor die personen heb ik slecht nieuws, remmen is namelijk juist wel goed. Waarschijnlijk ben je gewend om alleen maar je gas los te laten voor een bocht. Als je dit doet moet je echter altijd eerder je gas loslaten om de juiste snelheid voor een bocht te hebben, dan wanneer je zou remmen. Dus: als je remt kan je langer op je gas blijven en in één keer meer snelheid uit je kart halen.

VOLG MIJ OP INSTAGRAM

Je kart om de bocht ‘zetten’

Alleen al om die reden is het verstandig om je linkerpedaal wél te gebruiken! Er zitten toch niet voor niets twee pedalen op een kart, het is zonde om ze niet te gebruiken. Je kan door te remmen ook je kart op de juiste manier door de bocht ‘zetten’. Door op het juiste moment te remmen, grijpt je kart de perfecte grip om door een bocht heen te komen en zet hij zichzelf in de goede positie. Gebruik daarbij ook je gewicht! Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Rem vóór de bocht

Rem wel altijd vóór de bocht, als je stuur nog recht is. Ben je al aan het sturen en ga je dan remmen? Let dan goed op dat je kart niet onder je wegglijdt, dit zorgt er namelijk voor dat je gaat slippen. Rem dus voordat je gaat sturen en zorg dat je dit één keer doet. Weet hoe veel snelheid je eruit wilt halen, zodat je daarna meteen weer vol op het gas kan. Twee of drie keer afremmen in een bocht? Dat is een no-go! Dan ben je véél te lang bezig met snelheid minderen en je wilt toch juist weer zo snel mogelijk op het gas?!

Versla je vrienden op de baan

Doe de volgende keer op de kartbaan eens een testje met je vrienden en vraag ze of ze weleens remmen. Wedden dat er een paar zullen zeggen: nee joh, ik rem nóóit! Laat ze dan dit artikel maar eens lezen en bewijs ze het verschil op de baan…

Tip: bekijk onze Race Academy!

Lijkt het je leuk om nog véél meer van dit soort tips te krijgen van een expert? Bekijk dan eens onze kartlessen, zodat we je op de kartbaan verder kunnen helpen. Voordelig leren racen!

BEKIJK RACE ACADEMY