fbpx

Tips voor kartwedstrijden op gewicht!

Sommige kartwedstrijden worden op een minimaal gewicht verreden waar je als rijder aan moet voldoen. In sommige gevallen kan de organisatie je hierin verder helpen door bijvoorbeeld lood te verhuren of beschikken de karts over speciale gewichten. In de meeste gevallen moet je dit echter zelf zien te regelen. Maar hoe? Dat lees je in deze blog.

Waarom kartwedstrijden op gewicht?

Je kent het wel; de oneindige discussie of gewicht nu écht veel uitmaakt in de kartsport. Of dat zo is, dat lees je hier. Sommige organisaties van kartwedstrijden kiezen ervoor om een minimale gewichtseis in te stellen. Dit komt omdat ze hiermee de discussie niet meer aan hoeven te horen. Met hetzelfde gewicht is iedereen gelijk, wordt er gezegd. Maar, dat is niet helemaal waar.

Stel je voor; iemand weegt van zichzelf 50 kilo en moet aan een gewichtseis van 80 kilo (het meest voorkomende) voldoen. Dan zal deze rijder 30 kilo aan ‘dood’ gewicht mee moeten nemen in zijn kart. Dit gewicht wordt zo genoemd omdat je het niet kan inzetten of gebruiken in de bochten. Een rijder die zelf 80 kilo weegt, kan bijvoorbeeld goed zijn gewicht inzetten in de bochten óf in de regen. Daarmee heeft diegene een voordeel. Maar goed, als die gewichtseis er tóch is, dan moet je er wel aan voldoen.

Hoe kan je gewicht meenemen?

De meest voorkomende manier van gewicht meenemen in de kart is door bladlood te gebruiken. Dit is een gemakkelijke manier om je inzetstoel mee te bekleden. Je kan het namelijk op de juiste grootte knippen en je kan het buigen. Hierdoor merk je er in de stoel ook niet zo veel van. Nu zal je denken; hoeveel gewicht kan er dan in? Nou, er zijn rijders met stoelen die zo’n 25 kilo wegen! Bladlood kan je aan de binnenzijde van de stoel plakken, maar bijvoorbeeld ook aan de achter- of onderzijde van de stoel.

Gebruik je geen inzetstoel?

Rijd je nooit met een extra stoeltje? Dan kan je in sommige gevallen ook een losse plak bladlood in de stoel meenemen. Zorg ervoor dat je het gewicht helemaal in tapet, zodat er geen scherpe kanten meer aan zitten. Dan kan je het gerust onder je neerleggen in de kart en er op gaan zitten!

Waar kan je bladlood kopen?

Wil je weten waar je bladlood kan kopen? Dat is eigenlijk vrij simpel! Je kan het namelijk al bestellen via Bol.com, via deze link vind je verschillende soorten, maten en gewichten. Zorg dat je het juiste gewicht koopt in een niet al te dikke soort. Dan blijft deze gemakkelijk te knippen! Hieronder ook nog een goed voorbeeld:

Een gewichtsvest gebruiken?

Enkele rijders maken gebruik van een gewichtsvest. Dit kan, maar is zeker niet altijd toegestaan bij een organisatie. Het is trouwens wel beter gewicht om te gebruiken. Aangezien dit aan je lichaam hangt, kan je het wél inzetten in de bochten. Maar let op: dit gaat om maximaal een paar kilo, meer is niet haalbaar. 

Let op!

Bovenstaande tips gelden voor de huurkarts. Moet je met je eigen kart op gewicht komen? Dan kan je ook (blad)lood gebruiken, maar dien je aan bepaalde eisen te voldoen qua bevestiging. Check dit altijd bij de organisatie!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.