fbpx

Tip 1 | Wees zeker van je actie

Voordat ik de inhaaltechnieken verklap, is het van belang om zeker van je zaak te zijn tijdens het inhalen. Zorg dat je áltijd voor een gat gaat als die er is, maar doe dit wel met de volle overtuiging. Ga ervoor of ga er niet voor, een onzekere inhaalactie gaat meestal verkeerd. Dat is bijvoorbeeld ook het verschil tussen Max Verstappen en bijvoorbeeld Pierre Gasly… 😉 Ayrton Senna zei altijd: ”If you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver.”

Tip 2 | Onverwachts inhalen

Inhalen is een kwestie van tactisch nadenken, oplijnen, uitremmen en ballen tonen. Vooral dat laatste! Probeer jezelf in eerste instantie niet te veel te laten zien, zorg dat je onverwachts toeslaat. Anders zal de rijder voor je gaan verdedigen en dan wordt het een stuk lastiger om er voorbij te komen. Probeer diegene in dit geval op te lijnen. Hoe je dit doet? Dat lees je bij tip 3.

Als de karter voor je een foutje maakt is dat natuurlijk mooi meegenomen! Helaas gebeurt dat foutje vaak niet wanneer jij het wil, dus moet je tóch zorgen dat je er op een andere manier voorbij komt. Laat de rijder voor je een gat vallen? Ga er dan voor en zet je kart ernaast, rem later en je bent er eigenlijk al voorbij. Zorg er voor dat je de andere rijder niet achterlangs laat kruisen. Vang hem op en blijf diegene voor!

Tip 3 | Je aanval plannen en je tegenstander oplijnen

Het is héél belangrijk om je aanval te plannen. Je moet weten wanneer je gaat toeslaan, zodat je met volle overtuiging je inhaalactie in kan zetten. Als je weet in welke bocht je er voorbij wilt, bijvoorbeeld doordat je voorganger daar een gat lat vallen of daar veel trager is, zorg er dan voor dat je jouw tegenstander begint op te lijnen.

Dat kan je doen door iemand te dwingen om te verdedigen, door continu te laten zien dat je er graag voorbij wilt. Op die manier wordt de coureur voor je zenuwachtig en zal hij sneller een foutje maken. Daarnaast kan je hem daarmee van de ideale lijn af dwingen, waardoor je wellicht meer openingen krijgt op het punt waar jij jouw inhaalactie gepland hebt.

Tip 4 | Gebruik bochten

Neemt een rijder continu – verdedigend – de binnenbocht, dan zit er niets anders op dan de buitenbocht proberen! Kijk eens of er een bocht is die bijvoorbeeld eerst naar rechts en daarna naar links gaat. Als je dan in de eerste combinatie aan de buitenkant zit, zit je de volgende bocht aan de binnenkant. Op die manier kan je alsnog inhalen, ook al verdedigd je voorganger de binnenbocht.

Lees ook: De ideale racelijn!

Tip 5 | De 50% regel

Oh ja: houd wel een beetje rekening met de andere rijder als je gaat inhalen. De gouden regel is dat je met de helft van je kart naast de ander moet zitten vóórdat diegene instuurt, de zogenoemde 50% regel. Zit je voor meer dan 50% naast de andere coureur, dan zit je goed en is de inhaalactie meestal prima uitgevoerd.

Zit je er nog niet zo ver naast en besluit je je actie toch door te zetten? Dan heb je kans dat de rijder je niet gezien heeft en toch instuurt, met alle gevolgen van dien! Elkaar raken is dan onvermijdelijk en jij zal degene zijn die de schuld krijgt, omdat je niet voldeed aan de 50% regel.

Bonus tip: verdiep je eerst in de kartbaan, dan kan je alvast zien waar de geschikte inhaalpunten zijn! 3… 2… 1… Ga ervoor!

BEKIJK ALLE RACE BLOGS