fbpx

Eigenlijk is het een vraag die je aan een coureur niet moet stellen; ‘Is karten wel een sport?’. Toch krijgen we die vraag regelmatig. In deze blog leg ik je uit waarom het niet voor niets de kartsport genoemd wordt.

1. Het is fysiek zwaar

Allereerst wordt de kartsport vaak onderschat; ‘Je hoeft toch alleen maar te sturen en gas te geven?’, ‘Je zit toch alleen maar stil?’. Dit zijn mensen die zelf nooit langer dan 10 minuten hebben gekart. Het is een intensieve sport, vooral omdat je op een racedag niet slechts 10 minuten aan het rijden bent. Meestal rijd je minimaal een uur, waarbij vooral je armen en nek het zwaar te verduren krijgen.

2. Er gaat veel tijd in zitten

De kartsport is niet een kwestie van alleen maar karten, er komt veel meer bij kijken. Conditie- en krachttraining, circuits leren kennen, veel rijden, kart klaarmaken, etc. Dat kost tijd en energie, waardoor de rondjes die verreden worden niet zomaar rondjes zijn.

3. Het kan zowel in competitieverband als recreatief uitgeoefend worden

Een andere eis die aan een sport gesteld wordt is dat je het voor de lol kan doen, maar ook voor het ‘echie’. Je kan natuurlijk gezellig met je vrienden een rondje gaan karten op de plaatselijke baan, je kan het ook professioneel aanpakken. Als je wilt kan je iedere week wel meerdere wedstrijden karten!

4. Je moet ook tactisch denken

Rijders die alleen maar snelle rondes kunnen rijden zullen nooit de beste zijn. Snel zijn is belangrijk, maar nadenken misschien nog wel véél belangrijker. Bijvoorbeeld; wanneer doe ik een inhaalactie en hoe ga ik mijzelf positioneren? Het is dus niet alleen fysiek pittig, je wordt ook mentaal uitgedaagd. Denk bijvoorbeeld aan de concentratie die je erbij moet hebben. Eén remfoutje en je kan van de baan schuiven.

Lees hier meer over het tactisch nadenken in een kartwedstrijd.

5. De bonusreden!

Karten is als laatst natuurlijk een sport omdat je voor voetbal, basketbal, volleybal en golf slechts één bal nodig hebt… De rest kan je zelf invullen, je moet wel lef tonen!

BEKIJK ALLE RACE BLOGS